Svenskt mode

Svenska klädmärken

Sverige har gjort ett stort avtryck i modevärlden. Flera internationellt stora klädmärken har sin grund här. Konsumenterna i Sverige är dessutom väldigt medvetna och uppskattar att handla svensk kvalitet, oavsett vilken prisnivå det handlar om. Här guidar vi dig genom de trendigaste svenska klädmärkena just nu.

Odd Molly

Det bohemiska varumärket Odd Molly tog Sverige med storm när det lanserades 2002. Kläderna tilltalar såväl unga som äldre, men har sin främsta målgrupp bland kvinnor i medelåldern. Kollektionerna lyckas få in både det sofistikerade och ungdomliga, genom romantiska och bohemiska plagg. Ledorden är romantik, virkat, stickat och mysigt. Självklart har de också ett brett utbud av sommarkläder samt festklänningar, allt för att kunna täcka upp för varje tillfälle. Kläderna säljs i butiker över hela norden samt online.

Acne Studios

Klädmärket Acne Jeans grundades 1996. Precis som namnet avslöjar så inriktade de sig till en början främst på jeans. Märket blev snabbt synonymt med bra, svensk kvalitet och växte därför snabbt. När de senare utökade sitt sortiment tog de istället namnet Acne Studios för att kunna släppa mer mångsidiga kollektioner. Idag finns Acnes butiker över hela världen, bland annat i Tokyo och New York.

Filippa K

Enkelt, klassiskt och stilrent är ledorden för varumärket Filippa K, döpt efter en av grundarna med samma namn. Sedan starten 1993 har klädföretaget slagit sig in på marknaden genom att visa upp enkla plagg med lång hållbarhet. Just hållbarhet är något som varumärket flera gånger visat är väldigt viktigt för dem. Kollektionerna är därför inte trendkänsliga utan tillverkade för att kunna användas i många år och gärna gå i arv i flera generationer.

Rodebjer

Carin Rodebjer är grundaren och designern bakom det fantastiska klädmärket med samma namn. 1996 lanserades märket och har med åren blivit ett signum för svensk design. Rodebjer är ett exklusivt märke som idag endast finns att köpa online och i ett fåtal butiker i Stockholm. Trots detta är det internationellt känt och beställningarna kommer in från hela världen. Märket har nyligen fått sig ett uppsving och har under de senaste åren ökat omsättningen markant.

Tiger of Sweden

Ett av Sveriges äldsta modeföretag är Tiger of Sweden, som lade sin grund redan 1903. Under 1900-talets första hälft var det ett av de största märkena i Sverige, men föll sedan åt sidan. 1974 startades det upp på nytt och den här gången kom de för att stanna. Från att ha skapat traditionsenliga kläder gick de nu in för att hänga med i modevärlden och bli ett av Sveriges och världens största modehus. Tiger of Sweden skapar kläder för både kvinnor och herrar och är ett uppskattat varumärke i medelprisklass. De är stolta över sitt svenska ursprung och vill att deras kollektioner ska visa upp de svenska trenderna likväl som att skapa nya.

bard