Svenskt mode

Hållbar stil

Modets snabba svängningar har under många år uppmuntrat till mer konsumtion. Shopping har blivit en livsstil och många av oss äger mer kläder än vi hinner använda. Samtidigt är vi allt fler som är medvetna om klädernas klimatpåverkan och det ohållbara i de nuvarande konsumtionsmönstren. Att ha det senaste ses inte längre som status och “fast fashion” känns hopplöst passé. Nu strävar vi istället efter en hållbar stil och en minimalistisk garderob med väl valda plagg och accessoarer. Genom att köpa mindre men mer hållbart kan vi minska våra klimatavtryck och samtidigt få mer tid över till annat.

Skapa en hållbar stil

En hållbar stil präglas av utvalda plagg i hållbara material och modeller. Plaggen ska gärna ha tidlösa kvaliteter och matcha väl med varandra. En bra början är att rensa ut det som inte kommer till användning. Lägg ut kläderna på sängen eller golvet för att få överblick och plocka bort de plagg du verkligen älskar. Det ska vara plagg du använder och som känns helt rätt för din kropp och stil. De kläder och accessoarer som finns kvar säljs eller återvinns. Inventera garderoben inför varje säsong och rensa och komplettera vid behov.

Handla nya kläder med eftertanke och shoppa aldrig spontant. Fundera över vad som verkligen har en funktion och tänk på att varje plagg ska finnas i din garderob i flera år. Butiker som till exempel johnells.se har tidlösa plagg i bra material som siden, ylle, kashmir och läder. Second hand-marknaden kan också erbjuda fina fynd för den som har tålamod att leta. Att köpa ett plagg på second hand är utan tvekan det mest miljövänliga alternativet men utbudet kan vara mindre. Tänk på att välja kläder som verkligen känns rätt och kompromissa inte. Fundera över vilka modeller och skärningar du föredrar och välj hellre klassiska alternativ än de senaste trenderna. Risken är att det som är väldigt trendigt under en period snabbt blir omodernt igen.

Vårda dina kläder

En hållbar stil förutsätter att kläderna kan användas under många år. Det här kräver att de tas hand om med omsorg. Använd skoblock i läderskor för att undvika att de blir missformade. Det här är speciellt viktigt för skor som står bortställda under sommar- eller vintersäsongen. Smörj in läder med mjukgörande läderfett så håller det sig fint länge. Läder är ett levande material som blir torrt och livlöst utan omsorg.

Tvätta kläderna så sällan som möjligt, plagg i naturmaterial som ull och siden räcker det ofta bra att bara vädra. Vissa ylleplagg kan efter hand bli noppriga, använd kashmirkam eller elektrisk noppborttagare för att fräscha upp. Cederträ är bra för att hålla hyra som mal och pälsängrar borta. Det finns både cederträblock och cedertrolja att köpa.

När kläder går sönder är det bättre att reparera än kassera. För en skräddare är det inga problem att fixa vare sig trasiga foder eller kärvande dragkedjor.

bard