Svenskt mode

Vad är typiskt skandinaviskt mode?

Skandinavisk- och svensk design klingar fint i internationella sammanhang och intresset för svenska kreatörer är större än någonsin. Svenskt mode har under det senaste decenniet gått från att vara tämligen okänt till att mer eller mindre explodera på den internationella modemarknaden. Den svenska mode-exporten är större än någonsin och internationella kunder uppskattar möjligheten att köpa kvalitet till en rimlig prislapp, vilket svenska modemärken ofta erbjuder.

Vad symboliserar svenskt mode?

Det som kanske bäst symboliserar svensk design över tid är dess egenskap av att representera kvalitet och funktionalitet i en alltid lika modern tappning. Enkla, men välsydda plagg med stilrena snitt och former anpassade till en funktionell vardag. I praktiken innebär det att svenska modekläder generellt sätt är snygga, men samtidigt bekväma och enkla att bära. Carin Rodebjer är en svensk designer som lyckas förmedla detta på ett konkret sätt i sina plagg. Hon skapar kläder för den moderna kvinnan som är snygga, bekväma och rätt i tiden.

Detaljer går att finna även i svensk modedesign, men istället för att ge dessa allt för stor uppmärksamhet har de en funktion. Det innebär att en kreations detaljer eller attiraljer inte bara är en trend eller ett visuellt inslag, de ska också ha en funktion som att exempelvis underlätta en knäppning eller göra ett plagg mångfunktionellt.

Det hållbara tänket – det vill säga ett miljömedvetet medvetande – är också något som återkommer som inslag i det svenska modet. Vi har till exempel det kända modemärket HOPE som sedan starten alltid strävat efter ett hållbart mode genom att erbjuda kvalitet, skräddade detaljer och tidlösa plagg. Kläder som håller länge utan att bli passé. Även Nudie kan kategoriseras som ett miljömedvetet märke där bland annat återvunnet material varit ett av företagets stora nyckelord. Deras ikoniska jeans är en del av en hållbar process och långsiktig tillverkning.

Stockholm Fashion Week

Sveriges egen modevecka, Stockholm Fashion Week, har den senaste tiden fått allt mer blickar på sig och detta är platsen där svenskt mode får chansen att synas. Inte bara nationellt, utan även internationellt. De tydliga svenska designsnitten märks av hos både etablerade designers och nya, unga talangfulla skapare. Oavsett om en designers stil skiljer sig avsevärt från en annan, finns det en slags gemensam nämnare hos svenska kreatörer. Det handlar om en stilren design där användaren och bäraren av plaggen står i fokus. Plagg kan vara väldigt olika i sina uttryck, men själva grundelementen påminner om varandra: funktionalitet, personlig stil och kvalitet.

Kulturen avspeglas i modet

En intressant aspekt när det kommer till svenskt mode är hur kulturella inslag avspeglas i plagg och kreationer. Vår nära relation till hantverk är ett sådant exempel. Det hantverksmässiga presenteras i svensk design genom välsydda- och handsydda detaljer.

Även funktioner i plaggen kan på olika sätt spegla den svenska kulturen där vi exempelvis har en nära relation till värmande material så som ull.

bard