Modebranschen

Modevärldens hetaste städer

Milano, Paris, London och New York är idag de främsta namnen när det kommer till det återkommande eventet ”fashion-week” – modevärldens största händelse där nya stilar och trender spottas. Varje stad följer samma typ av agenda när det kommer till själva visningarna, men de har alla sin unika stil.

Stadens omgivning spelar in

En stads arkitektur och kultur spelar till mycket in på hur modet presenteras och även skapas i modevärldens hetaste städer. Det är med andra ord inte bara själva kollektionerna det ”buzzas” om när en stad står värd för de åtråvärda modevisningarna. En modestad som Paris kan exempelvis inte rakt av jämföras med New York eftersom miljö och känsla i de bägge städerna skiljer sig rejält åt.

Modevärlden är precis som modet i sig, en process i ständig rörelse och det innebär att även rampljuset letar nytt fokus i ny miljö. Ett bra exempel är Köpenhamn som fick modevärldens ögon på sig för cirka ett decennie sedan tack vare stadens ”bohema stil”.

Textiltradition

Milano är till exempel en av de mer ”förnäma” städerna tillsammans med Paris och här andas elegans och textiltradition. Paris är en klassisk symbol för ”Haute couture” och här har stora modehus så som både Saint Laurent Paris (forna Yves Saint Laurent) och Louis Vuitton bland annat sina säten.

bard