Svenskt mode

Mode på arbetsplatsen

Människan har varit modeintresserad i alla tider och sättet man klätt sig på, dekorerat sina hem och skött sina trädgårdar har varierat ganska rejält. Faktorer som ekonomi, klimat och miljö har

 

spelat roll i hur modet skiftat men också till stor del saker som samhällsattityder och religiösa föreställningar. Mode är en mix av yttre faktorer och personlig smak, och det är därför ingen tillfällighet att trenderna skiftar så ofta och radikalt och det gäller inte minst vad gäller olika arbetsmiljöer.

När det kommer till arbetsplatsen har det alltid funnit en hel del krav på de anställda, men även inom samma branscher har sättet man klätt sig på varierat. Ta till exempel flygvärdinnor, vars klädsel ofta diskuteras i media och hur den reflekterar synen på kvinnor. Medan vissa företag kräver att flygvärdinnor skall vara sminkade och ha klackar på skorna låter andra det vara valfritt. Ytterligare andra har krav på en viss vikt eller längd, och huruvida man får visa bara armar eller inte. Alla har dock gemensamt att man måste vara hel och ren, vilket är gemensamt för i princip alla arbetsplatser.

 

Inför arbetsintervjun

Ett vanligt tips som ges personer som söker nya jobb och som snart skall gå på arbetsintervju är att göra lite efterforskningar om företaget man vill bli anställd av. Det ger inte bara en insikt i om produkterna eller tjänsterna man säljer, utan också vilket attityd man har och hur de anställda är klädda. För rekryteringsbolag är det A och O att känna sina kunder mycket väl, så att rätt person hamnar där de kan göra så mycket nytta som möjligt och passa som handen i handsken i den position som är vakant. För huvudstadsbor handlar Rekrytering i Stockholm om att både den som söker jobb och den som behöver nya anställda får sina önskemål och förhoppningar uppfyllda, och därför är det viktigt att rekryteringsbolaget är lyhört och observant.

Förutom meriter och jobberfarenhet så handlar rekryteringen också om hur man uttrycker och presenterar sig och här spelar kläder och frisyr ofta en avgörande roll. Hur man klär sig inför 

arbetsintervjun ska delvis handla om jobbet man söker men också den egna personligheten. Ponera att det är ett gym man söker till: här kan en sporty eller casual chic stil vara en bra idé snarare än kostym och slips, som i sin tur passar bättre för ett finansbolag. Söker man ett jobb till ett resebolag kan man också klä sig lite mera propert, men genom att inkludera ett smycke eller en scarf från ett annat land kan man på så sätt visa att man själv har rest i världen. Ett jobb på ett studentkafé kräver sällan samma klädsel som en gourmetrestaurang men i alla nämnda fallen är det viktigt att inte se slarvig ut.

bard