Shopping online

Mode som livsstilsmarkör

Mode är mycket mer än bara kläder. Genom mode visar du vem du är och vilken personlighet du vill ha. Trivs du med vildmarksliv kommer ditt val av kläder att signalera att du inte spenderar tid på nattklubbar. Traskar du runt i skor med stilettklackar och sidenklänningar visar du att du trivs med stadsliv och inomhusmiljöer.

Har du tidigare mest umgåtts med sportnördar och klätt dig i bekväma träningskläder och sneakers men nu vill lära känna kulturmänniskor, kan det bli svårt om du inte byter klädstil. Varje subkultur har sina egna outtalade regler för vilka kläder som passar.

Mode i alla områden av samhället

Modetrender råder inte bara i klädbranschen utan gäller inom alla områden av samhället. Arkitektur, bilars utseende, utformning av stadsmiljöer och möbler och inredning ändras också. Att byta utseende på sitt hus arkitektur eller köpa ny bil varje år är inte särkilt realistiskt, men inredningen i hemmet går att ändra på ett enkelt sätt. Gardiner och billiga kuddfodral kan bytas ut efter gällande inredningstrend och behöver inte kosta skjortan. Att byta ut soffor och andra möbler med några års mellanrum skulle däremot bli för dyrt för de flesta.

Allmänt mode

Det allmänna modet är det som finns i de ledande modemagasinen och bloggarna. Modet ändras flera gånger om året och det kan vara en utmaning att försöka hänga med i de snabba förändringarna. Eftersom modet förändras snabbt kan vi ofta inte förstå hur vi kunde tycka att de plagg vi bar för 10 år sedan var snygga.

Om du inte vill köpa nya kläder varje månad är ett enkelt sätt att variera sin outfit att byta accessoarer. Genom nya örhängen och en ny scarf till din gamla festklänning kommer du att känna dig snygg och modemedveten utan att ha behövt köpa ett nytt plagg.

Mode i subkulturer

Även om det finns ett allmänt mode som större delen av befolkningen följer har det blivit allt vanligare att subkulturer skapar egna modetrender. En uppenbar subkultur med ett tydligt uttryck är Goth. De har svarta kläder och sminkar ofta ansiktet vita med tydligt markerade läppar och ögon. Punkkulturen som uppstod under 1900-talet är ett annat exempel på ett extremt mode där håret är format i en tuppkam och kläderna består av skinn och slitna jeans. Punkarna har ofta piercing i ansiktet och på andra delar av kroppen.

Subkulturer behöver inte ha ett extremt mode utan även mer diskreta markörer som vissa märken på skor och jackor kan visa att du tillhör en viss grupp. För en utomstående som inte känner till klädkoden för att bli accepterad i ett tjusigt innerstadsområde, kan det vara förvirrande att förstå varför hans eller hennes kläder inte passar in.

Mode är med andra ord något som alla människor behöver förhålla sig till oavsett om vi är modeintresserade eller inte. Idag finns en trend mot mer hållbarhet och att köpa second hand kläder vilket passar bra i den rådande miljötrenden i samhället.

bard