Svenskt mode

Internationella modemärken från Sverige

Sverige kan stoltsera med ett gott rykte om sig när det kommer till design och kreativa produkter. Egentligen är det den ”skandinaviska designen” som nämns och hyllas internationellt för sin stilrena, funktionella och moderna stil.

Sedan slutet på 2000-talet har svenskt mode haft något av en ”hype” på den internationella modescenen. Framför allt inom herrmodet där modemärken som Acne, Nudie, J Lindeberg och Our Legacy imponerat. Låt oss dock presentera två andra omtalande svenska modemärken som varit med sedan det svenska modefenomenet tog sin början.

HOPE

Ett av de stora namnen under de senaste 10-15 åren med en design fokuserad på hantverkskunnande där välsydda detaljer och snitt är det centrala. Det handlar om tidlösa plagg skapade med ett hållbart tänk och alltid med individen i centrum. Idag använder inte Hope dam- och herrkollektioner utan skiljer plaggen endast genom att ange dam- och herrstorlekar.

RODEBJER

Designern Carin Rodebjer har en förmåga att skapa avslappnade plagg som passar till alla vardagens tillfällen. Hon gör det kort och gott enklare för den moderna kvinnan att klä sig snyggt, bekvämt och rätt på en och samma gång. Även här har de Skandinaviska stilrena snitten stor betydelse kaftaner och kimonos är bland annat kända plagg från Rodebjer som blivit populära på den internationella scenen.

bard