Shopping online

Hur skapas mode och vem tar fram modetrender?

Mode är något som hela tiden förändras, vad som är populärt den ena dagen kan vara helt ute nästa dag. Generellt sett brukar mode dock förändras genom åren och inte över en natt, men det finns en del saker som bara är populära under en kortare period. Exempelvis var det år 2010 populärt bland ungdomar att sätta gummiband nere på byxorna. Det blev en mycket kortvarig trend som bara höll några veckor på en del skolor. Men det visar på hur pass föränderligt modet är och att ingen kan kontrollera det. Dock finns en del aktörer som har större makt än andra inom modevärlden. Denna artikel kommer titta närmare på dessa.

Kändisar och influencers

Den grupp människor som sätter mest trender inom mode är troligen kändisar och influencers. När en känd person som Bianca Ingrosso gör ett inlägg på sin blogg med ett par läsglasögon för dam kommer många ungdomar i Sverige vilja veta var de köptes. Många människor i samhället ser nämligen upp till kändisar och influencers. Det gör att många också vill ha samma utseende och klädstil som dessa. På så sätt påverkar denna grupp människor modet nästan varje dag. Även följarna till kändisar och influencers påverkar modet genom att köpa samma typer av accessoarer och kläder.

Experter inom mode

En annan viktig aktör inom skapandet av mode är experterna som jobbar med det dagligen. Många kändisar och influencers är nämligen sponsrade av företag som vill göra reklam för sina kläder. På så sätt kan företag som H&M, Massimo Dutti och Louis Vuitton göra reklam för kläderna genom kändisar. Därför är det ibland också otydligt vem som skapar modet.

När det kommer till experter inom mode är det också viktigt att nämna modeskaparna som tar fram kläderna. De brukar i regel jobba åt stora klädmärken, men det finns också frilansare som jobbar med att ta fram nya modeller och stilar.

bard