Svenskt mode

Lagerfeldt tog Chanel tillbaka till toppen

Även ett modegeni som Coco Chanel kan ha sina dåliga dagar. I början på 1960-talet dömde hon helt ut jeansen, ett sånt plagg kan aldrig få någon spridning, tänkte hon, och på samma sätt såg hon på minikjolen, hon ansåg att bägge plaggen saknade elegans. Det är som om McDonalds inte trodde på hamburgaren, eller lampaffären satsade på stearinljus istället för glödlampor. En klocka som stannat visar rätt tid en gång om dagen, och för att kompensera för sin tabbe tog Chanel 1982 hjälp av en ny talang, Karl Lagerfeldt. I den första kollektion som Lagerfeldt gjorde bar Inès de la Fressange en lång en klänning med smycken dekorerade på tyget, den nya Chanel-stilen var ett faktum.

Den yttre stilen är nödvändig

Allting tyder på att fåfänga är en del av den mänskliga naturen. Den finns såväl hos intellektuella som hos fotomodeller. Det är få förunnat att köpa en

handväska för 25000 kronor i en värld där människor kämpar för att överleva, så modeindustrin utsetts ofta för kritik. Är det ytliga människor som försöker dölja sin osäkerhet genom att bära märkeskläder? I så fall är det en ytlighet som har följt med människan genom historien för man har funnit sminkväskor i det gamla Egyptens gravkamrar. Det finns lika många olika Brickor som det finns franska ostar. Visst vore en bricka för frukost i sängen eller en för att underlätta servering under stora middagar, en bra idé.

Modet började tack vare aristokratin

Det var det franska hovlivet i Versailles under Ludvig XIV som var startpunkten till lyxproduktion av olika slag. Under 1900-talet var det inte längre aristokratin som skulle kläs utan nu handlade det om att arbetande människor med en stressig vardag. Chanel skapade ett sportigt mode för kvinnor av sin tid, den knälånga kjolen och kavajen blev stilbildande, den förenar elegans med enkelhet. Det är en look för sammanträdet, för lunchrummet, för presentationen på presskonferensen. Om människor försöker skyla över sina brister så är vanan att förbättra sin image en guldgruva för modeindustrin.

En modedesigners skicklighet

Idén till Chaneljackan kom från uniformen som en hisspojke bar på ett hotell i Salzburg som Coco Chanel besökte under sin semester. Chanels berömda kviltade handväska med kedja blev föremål för mycket avund och kopierades av konkurrenterna men i fråga om jackan var det alltså tvärtom Chanel som byggde på en kopia. Det verkar som om Coco Chanel inte kunde slappna av under semestern utan iakttog allt hon såg i den nya miljön. Hon tyckte om de fyra fickorna och kantbandet på jackan och när hon kom hem bytte hon tyg och förfinade snittet. Rosetten av svart satäng som man kan ha i håret och kamelian är några andra exempel på Chanels klassiker.

bard