Svenskt mode

Studera modedesign

Mode och design har idag en betydligt mer respekterad roll inom näringslivet än tidigare. Modebranschen är en starkt växande marknad och just nu befinner sig Sverige i en imponerande tillväxt när det kommer till export av svenskt mode.

Framtidens modejobb

Att satsa på ett framtida yrke inom området för design och mode är idag inte lika “tufft” som för några år sedan då konkurrensen var stenhård och jobben få. Nya processer och nya samhällssystem gör det möjligt för marknaden att öppna upp för fler typer av arbetstillfällen inom samma bransch. Vi har bland annat ett annat fokus än tidigare på miljömässiga aspekter kring textiltillverkning där hållbarhet bland annat är i fokus.

Satsa på utbildning

Oavsett vilken typ av inriktning du drömmer om att jobba med inom modevärlden är en utbildning alltid på sin plats. Vill du studera i Sverige finns flera olika alternativ att titta närmare på. Du kan bland annat hitta klassiska modedesignutbildningar via folkuniversitetet eller praktiska designkurser hos privata skolor, men också teoretiska universitetsstudier i modevetenskap.

Det finns också läroverk utomlands som erbjuder modeinriktade kurser eller utbildningar som dessutom ger dig behörighet till att söka om CSN-medel. Har du en tidigare avlagd examen i Sverige inom till exempel ekonomi eller marknadsföring kan en masterutbildning inom ett konstrelaterat ämne bredda din kompetens och öka dina chanser till ett spännande jobb inom modeindustrin.

Dagens teknik

Idag är inte tillverkningen av kläder samma som den vi tidigare talade om när det kommer till modebranschen. Världen har digitaliserats och så har även modeskapandets processer gjorts, vilket innebär att klassiskt skrädderi inte längre är standard. Än idag är skräddarsydda kläder något som symboliseras med kvalitet, men tillverkningsprocesserna har andra möjligheter idag till att massproducera. Detta gäller även på förstadiet där datoriserade system förenklar själva skissandet och du kan med exempelvis en webbdesignutbildning eventuellt jobba som designer hos ett modernt modeföretag.

E-handel

I takt med att konsumtionen digitaliserats har shoppingen av mode stagnerat i butikerna för att istället explodera online på nätet. Detta innebär att nya marknader öppnats för modebranschen och dina möjligheter att jobba med mode på den digitala arenan är större än tidigare. Är du intresserad av business och mode är e-handel ett hett tips som nischat kunskapsområde. Även e-handeln har många olika områden som kräver sin rätta expertis; så som logistik, kodning och marknadsföring.

bard