Mode i ett historiskt perspektiv
Modevärlden är idag inte bara en scen från vilken vi tar till oss trender och inspireras till vår nya garderob – det är en global pengamaskin som består av mängder av aktörer inom olika segment. Att kläder, skor och accessoarer blev att omnämnas som just ”mode” är något vi tagit till i modern tid, men trender och stilikoner har funnits i tider.
Mode som revolutionsmedel
En av de mest intressanta inslagen när det kommer till modehistoria är det faktum att olika plagg och accessoarer blivit mer än en trend. Ta bara en av världens genom tiderna största filmikon Marlene Dietrich som exempel när hon i början av 30-talet tog sig modet att bära långbyxor och herrskor vid ett besök i Paris. Byxan som i tider varit en av de tydligaste symbolerna för männens makt och frihet. Kvinnor skulle dock plikttroget fortsätta att bära byxor en längre tid, men Dietrichs markerade något med sitt mod.
Ett annat bra exempel är mini-kjolen som när den blev en trend på 60-talet även skulle bli en symbol för kvinnors frigörelse. Det lilla tygstycket har dock skapat många debatter under åren där moderna kvinnokämpar istället anser plagget nedvärdera kvinnan genom att skapa en sexualiserad kvinnobild. Något som är sant är att kjolens längd har blivit kortare under epoker av stark kvinnofrihet.
Detaljens betydelse över tid
Att överdriva en detalj i en stil eller ett plagg har i alla tider varit ett centralt element när det kommer till trender, mode och utseende. Ett snabbt exempel är storleken och formen på kvinnors urringning, vilket i korrekta termer kallas för dekolletaget. Faktum är att urringning redan var ett känt inslag på medeltiden då kvinnors byst syntes mer än den doldes. I modern tid och då framför allt de senaste 20 åren har synen på detta gått hand i hand med debatten om jämställdhet. Åter igen kan vi se hur trender och samhälle lever i symbios.
Armbandsuret är ett intessant objekt som har gått från att ha en enda funktionell symbol (att visa tid) till att representera stil och personlighet. Uret användes först som ett objekt, vilket förvarades i till exempel byx- eller skjortfickan. När klockan presenterades som en accessoar med armband blev helt plötsligt uret mer än bara en ”manick”.
Subkultur och mode
Det var först på 50-talet som modet tog sig in i olika kategorier där exempelvis en ny typ av genre skapades till en målgrupp mellan barnkläder och vuxenplagg. Olika trender skulle sedan snabbt presenteras och bli revolutionerande för sin tid så som Coco Chanels ”lilla svarta”, 60-talets ”bikini” och ”gatumode” där fokus ligger på ungdomars stil och intressen. Ett bra exempel på det sistnämnda är Grunge-modet med den för tidigt bortgångne Kurt Cobain som stilikon. Retrokulturen är också intressant då den på tidigt 2000-tal visade på hur forna trender kan återupplevas och genom vissa små förändringar bli till banbrytande nytt mode.